Міжнародний фонд “Відродження” підтримує ініціативу Асоціації юристів України щодо проведення Всеукраїнського Дня безоплатної правової допомоги

п`ятниця, 13 Тра 2011 17:27

З 2006 року МФВ докладає багато зусиль для забезпечення доступу до різних видів безоплатної правової допомоги.

За підтримки МФВ створено перші в Україні офіси громадського захисту, які надають безкоштовну правову допомогу у кримінальних справах, і центри правової інформації та консультацій, які надають первинну правову допомогу.

З 2009 року Міжнародний фонд «Відродження» за програмою «Верховенство права» та за підтримки «Правової ініціативи відкритого суспільства» (Будапешт) впроваджує ініціативу «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

«Посилення правових можливостей бідних верств населення» реалізується через мережу центрів правової інформації та консультацій, що працюють у невеликих міських, сільських і селищних громадах. Центри створюються за рахунок ресурсів Міжнародного фонду «Відродження» та місцевого самоврядування.

Нині центри є осередками правової та громадської активності, де люди можуть отримати кваліфіковану правову консультацію, звернутися за роз’ясненням чинного законодавства, отримати допомогу у складанні процесуальних документів.

У центрах застосовують різні підходи надання правової допомоги: медіація, навчання волонтерів основам правопросвітницької роботи (Полтавська, Рівненська області), надання допомоги в судових справах адвокатами на умовах Pro Bono (Хмельницька область), мобільні виїзди в села. Співробітники центрів виявляють і аналізують системні правові проблеми громад, ініціюють громадські кампанії і у співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування розробляють шляхи задоволення правових потреб. Для поширення інформації про роботу центрів також створена група у соціальній мережі Facebook — Legal Empowerment of the Poor Ukraine.

Протягом 2010 року правову допомогу в центрах отримали 20 000 українців.

Партнерами програми «Посилення правових можливостей бідних верств населення» реалізуються ініціативи, спрямовані на розвиток громад — правовий супровід створення сільськогосподарських кооперативів на селі (Луганська область), захист прав трудових мігрантів (Одеська область), захист трудових прав найманих працівників (Луганська область), також кампанії із захисту права власності на землю (Хмельницька, Київська області). Контактну інформацію про місцезнаходження центрів можна знайти тут.

У Харкові, Білій Церкві (Київська область), Хмельницькому за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» працюють також офіси громадського захисту.

Офіс громадського захисту — це колектив адвокатів, які надають правову допомогу у кримінальних справах.

Основним принципом роботи адвокатів офісів цивільного захисту є вступ адвоката на ранніх стадіях кримінального процесу — з моменту фактичного затримання особи і забезпечення висококваліфікованої допомоги адвоката на всіх наступних стадіях процесу.

Діяльність адвокатів поширюється в Харкові — на 9 районів м. Харкова (Дзержинський, Московський, Київський, Фрунзенський, Комінтернівський, Червонозаводський, Жовтневий, Орджонікідзевський, Ленінський), у Хмельницькому — на все місто, в Білій Церкві — на місто і район. Офіси громадського захисту працюють відповідно до угод, укладених з відділами міліції. Згідно з умовами угоди: офіс має бути повідомлений про затримання особи до його першого допиту співробітниками міліції, адвокат повинен прибути до особи протягом двох годин після повідомлення, провести конфіденційне побачення із затриманим.

До офісів можуть звертатися як працівники правоохоронних органів, затримана людина, так і родичі затриманого, якщо їм стало відомо про таке затримання.

Офіси працюють з 2006 року, за час діяльності у виробництві адвокатів знаходилися близько 3000 кримінальних справ.

Контакти офісів:

м. Харків, пр. Гагаріна, 4, к.87, тел.: (057) 750-96-11, (067) 871-14-04, (050) 307-07-33;

м. Біла Церква, Сквирське шосе, 194, офіс 207, тел.: (067) 706-78-82, (044) 634-47-33;

м. Хмельницький, вул. Подільська, 3, тел.: (0382) 70-09-62, 78-77-05.

«Посилення правових можливостей бідних верств населення» реалізується Міжнародним фондом «Відродження» за сприяння «Правової ініціативи відкритого суспільства» (Будапешт). Проект також підтримується Всеукраїнською Благодійною організацією «Фонд Віктора Пінчука».

Діяльність офісів цивільного захисту в Україні підтримується Міжнародним фондом «Відродження» та «Правовою ініціативою відкритого суспільства» (Будапешт).

Міжнародний Фонд «Відродження» запрошує до співпраці міжнародні та вітчизняні неурядові організації, юридичні компанії в межах підтримки реалізації ініціатив, спрямованих на забезпечення доступу до правової допомоги та співпраці з центрами правової інформації та консультацій, офісами громадського захисту на місцях.

Ви можете залишити відгук або трекбек зі свого сайту.

Ваш відгук

Вы повинні увійти, щоб залишати коментарі.